M. Gooskens v.o.f.,Keurslager

Krull-Varken

Bijna te mooi om waar te zijn

Keurslagerij Gooskens verkoopt varkensvlees volgens uniek concept

Een stukje vlees smaakt des te lekkerder als je weet dat de die- ren een goed leven hebben gehad. Dat vinden Mari en Connie van Keurslagerij Gooskens uit Hoogeloon ook. Zij verkopen varkensvlees van de krull- varkens: het goede van vroeger met de technologie van nu. En dat proef je.
Het idee van het krull-varken komt vanuit Canada. Dit concept heeft een ster gekregen van de dieren bescherming.

Canadese strooiselstallen

Het idee van het krull-varken komt vanuit Canada. “Een Limburgse boer heeft het concept daar gezien en het meege- nomen naar Nederland”, begint Mari. “De stallen worden Canadese strooiselstallen genoemd.” Het is een diervriendelijk stal- concept. Varkens liggen, net zoals vroeger, lekker in de stro te wroeten. Het goede van vroeger wordt zo gecombineerd met moderne technieken om de optimale omstandigheden te creëren, zowel voor dier als boer. Dit concept heeft bovendien een Beter Leven-ster gekregen van de Dierenbescherming. Mari legt uit hoe het er precies aan toe gaat in de wroetstallen.

Schoon

“Via een mechanisch voedersysteem krijgen ze te eten”, vertelt hij. “Een paar keer per dag valt er een verse hoeveelheid zaagsel en stro, die de varkens al wroetend door de stal verdelen. Zo hebben ze dus ook meer beweging.” Ook zijn de varkens schoner. Dit komt omdat hun ‘toilet’ en de plek waar ze nesten op vernuftige wijze gescheiden zijn. “Een varken doet nooit zijn behoefte waar hij nest”, legt Mari verder uit. “Ook nest hij nooit waar het tocht. Daarom tocht het op de plek waar ze hun behoefte kunnen doen. De rest blijft schoon.”

Echt

In Nederland zijn er nog niet zo veel wroetstallen. Er zitten er een paar in Limburg en de Achterhoek. “We zijn er gaan kijken”, vertelt Mari. Zijn leverancier zit in Kerkrade. “Het is echt heel mooi. De dieren worden echt diervriendelijk gehouden.” Door de beweging die de dieren krijgen heeft het vlees een betere doorbloeding en structuur. Het is een markt die steeds meer voeten aan de grond begint te krijgen in Nederland. 

 

Mari werkt al een jaar met krull-varkens en verkoopt inmiddels nog alleen maar krull-varkensvlees. Die naam komt trouwens van hun traditionele krulstaart. Mari legt uit waarom. “Vroeger beten varkens in elkaars staart uit verveling”, zegt hij. “Daarom werden deze uit voorzorg gecoupeerd. Deze varkens vervelen zich niet en bijten dus ook niet aan elkaars staarten. Vandaar de naam krull-varken.”

Lekkerder

Mari en Connie hebben al vanaf 1987 hun slagerij. Eerst in Helmond, daarna gingen ze terug naar Hoogeloon, waar Mari vandaan komt. In 2000 zijn ze Keurslager geworden. “Al ons varkensvlees komt nu van krull-varkens”, zegt Mari tot slot. “Probeer eens ons ontbijtspek, rauwe ham of bacon.
Daar proef je het dat het écht lekkerder is.”

Door Stijn Lamers

M. Gooskens v.o.f.,Keurslager

Hoofdstraat 24
5528AJ Hoogeloon
0497682171
0497682789

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag Gesloten
woensdag 08:30 - 12:30
13:30 - 18:00
donderdag 08:30 - 12:30
13:30 - 18:00
vrijdag 08:30 - 12:30
13:30 - 18:00
zaterdag 08:00 - 16:00
zondag Gesloten